CCTV Güvenlik Sistemleri
Köprü, yol ve kavşaklarda trafiği görüntülemek, yönetmek, kötü niyetli kişilerin tespit etmek, yüksek derecede caydırıcılık özelliği sunmak, çalışma ortamının kalitesini arttırmak için kayıt ve izleme yapmak, yöneticilerin bulunduğu yerden işyerlerini, fabrikalarını, çalışanlarını denetleyebilmesine olanak tanımak, otobüs, tren, gemi, uçak gibi taşıtlarda güvenliği sağlamak ve taşıt içindeki servis kalitesini arttırmak, kazaların ve tedbirsiz davranışların önlenmesini sağlamak, insan gözünün göremeyeceği yerlerde kızılötesi aydınlatma sayesinde görüntü almak, fabrikalarda, üretim hattında ürün kalitesini kontrol etmek, şehir merkezleri, ana arterlerde kamusal güvenliği sağlamak, yazlık veya dönemlik kullanılan konutların uzaktan izleme ve kontrolünü sağlamak, anaokulu veya evde çocuk bakıcılarının kontrol ve izlenmesine olanak tanımak, petrol boru hatları, elektrik su iletim şebekeleri veya askeri bölgeler gibi kritik alanların güvenliğini ve durumunu izlemek gibi oldukça geniş uygulama alanına sahip farklı çözümler, kameralar sayesinde mümkün olmaktadır.
CCTV sistemlerinin en önemli bileşeni kuşkusuz kameralardır. Kamera, kontrol ve izleme noktası için hareketli resim oluşturan bir cihazdır. Her ne kadar ayrı ele alınsa da lensler de kameraların ayrılmaz parçasıdır. Lensler, kameranın ön tarafına takılır ve görüntünün mercekler yardımıyla CCD sensörün üzerine düşmesini sağlar. Lensler, kameraya takılıp çıkartılabilir ihtiyaca göre farklı lens tercih edilebilir.
Kameralar koaksiyel kablo üzerinden kayıt cihazına görüntüyü iletir ve kayıt cihazı bu görüntüyü eş zamanlı olarak dijital ortama kaydeder. Aynı kablo güç sağlayıcıdan gelen besleme akımını da kameraya iletir. Bu da görüntü için ayrı, besleme için ayrı kablo sarfiyatını ortadan kaldırmaktadır. Koaksiyel kablo, BNC aracılığı ile kameranın çektiği görüntüleri diğer uçtaki BNC aracılığıyla kayıt cihazına verir.
Üzerinde entegre lensi ve ayağı olup gece infrared ledleri sayesinde siyah beyaz ama oldukça net bir görüntü veren kameralara IR kamera denmektedir. Gece görüşlü olarak da adlandırılan bu kameralar, ortamdaki ışık seviyesi sıfırın altına indiğinde IR ledleri devreye girerek insan gözünün algılayamayacağı bir kızılötesi aydınlatma yapar ve zifiri karanlıkta dahi siyah beyaz ama oldukça net bir görüntü alır.
Box yapıda olup ışık seviyesi düştüğü zaman daha net bir görüntü alabilmek için otomatik olarak siyah beyaz moda geçen kameralara Day&Night özellikli kameralar denmektedir. Gece görüşlü kameralar Day&Night kameraların daha gelişmişidir, çünkü ışığın hiç olmadığı ortamlarda bile IR ledleri sayesinde siyah beyaz ama net bir görüntü alabilmektedir.
Günümüzde güvenlik kameraları, ihtiyaca göre oldukça farklı çözümler sunabilmektedir. Örneğin 1-2 km ötedeki bir olayı, bulunduğumuz yerdeki bir kamera ile detaylı bir şekilde izleyebileceğimiz gibi, uzaktan izleme sayesinde dünyanın neresinde olursak olalım kamera görüntülerimizi ekranımızda an ve an takip edebiliriz.
Bir cevap yazın